Metalografik numune hazırlama, metal ve alaşımların iç yapısını ortaya çıkarmak veya ölçümü için yapılan bir işlemdir. Bu işlem, malzemenin mikro yapısı, yüzey veya çekirdek sertliği ve yapısındaki hatalar/bozukluklar hakkında bilgi edinmeyi amaçlar. Süreç genel olarak şu adımlardan oluşur:

Kesme: Numunenin istenilen boyutlarda kesilmesi işlemidir. Bu adım, mikroyapıyı bozmamak için dikkatle, soğutulan bir ortam içerisinde yapılmalıdır.

Bakalite alma: Küçük veya şekilsiz numunelerin rahat işlenebilmesi için uygun bir reçine içine gömülmesidir.

Zımparalama: Numunenin yüzeyindeki pürüzleri gidermek için gittikçe inceleşen zımpara kağıtlarını kademeli olarak kullanarak yapılan bir işlemdir.

Parlatma: Zımparalama işleminin ardından yüzeyi daha da düzgün ve parlak hale getirmek için yapılan işlemdir. Çeşitli parlatma keçeleri ve sıvıları kullanılır. Böylece parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir.

Dağlama: Eğer mikroyapı ile ilgili bir tayin yapılacak ise çeşitli asitler ile mikroyapı dağlanıp net bir şekilde ortaya çıkarılır, özellikle mikroyapı incelemesi veya yüzeysel sertlik derinliğinin gözle görülmesi için yapılabilmektedir.

Bu işlemler sonucunda elde edilen metalografik numune, müşterinin isteğine göre istenilen teste tabi tutulur.